περιλαμβάνεται στον Συλλογικό Τόμο "Περιβαλλοντικές Προκλήσεις στον 21ο αιώνα" απ΄ό τις Εκδόσεις Σάκκουλα Αθήνα-Θεσσαλονίκη (2020).
δείτε το online εδώ
στο συλλογικό τόμο: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ, Αθήνα, Νομική Βιβλιοθήκη, 2010, σελ. 105-124.
Πρακτικά ημερίδας
Συλλογικό έργο
επιμέλεια: Κώστας Πούλος, Έλλη Λουκά, Γιώργος Μπάλιας (2009)
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο "περιβαλλοντικοί διάλογοι", οι οποίες οργανώνονται από την επιθεώρηση περιβαλλοντικού δικαίου "Νόμος + Φύση", πραγματοποιήθηκε επιστημονική συνάντηση, κατά την οποία παρουσιάστηκε και σχολιάσθηκε το περιεχόμενο του Κανονισμού, ο οποίος, αν και έχει συμπληρωθεί χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της διετίας από τη ψήφισή του, παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστος στο ευρύτερο κοινό αλλά και στους ειδικούς. Η συνάντηση αυτή αποδείχθηκε ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και χρήσιμη καθώς με τις εισηγήσεις που αναπτύχθηκαν και τη σχετική συζήτηση που ακολούθησε φωτίστηκαν με διεπιστημονική προσέγγιση αρκετές όψεις του προβλήματος, το οποίο σχετίζεται με την κυκλοφορία και χρησιμοποίηση χημικών ουσιών και, παράλληλα, επισημάνθηκαν τα θετικά σημεία του Κανονισμού, αλλά και οι δυσχέρειες και τα πρακτικά προβλήματα που αναμένεται ή πιθανολογείται ότι θα ανακύψουν κατά την εφαρμογή του. Στον παρόντα τόμο περιέχονται οι εισηγήσεις που αναπτύχθηκαν στην επιστημονική αυτή συνάντηση, καθώς και οι παρεμβάσεις που επίσης περιέχουν σημαντικές σκέψεις, οι οποίες εμπλούτισαν το σχετικό διάλογο. Οι εισηγήσεις κάλυψαν τόσο την ουσιαστική πλευρά των ζητημάτων, των οποίων η ρύθμιση επιδιώκεται με την ψήφιση του Κανονισμού, όσο και τους εισαγόμενους νομικούς κανόνες και τις αναμενόμενες συνέπειες από την εφαρμογή τους.
Τ. Κ. Βιδάλης, Κ. Μανωλάκου, Γ. Μπάλιας
στο συλλογικό τόμο: Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, Αθήνα, εκδόσεις Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη, 2006, σελ. 107-116.
στο συλλογικό τόμο: ΔΙΚΑΙΟ & ΒΙΟΗΘΙΚΗ, Αθήνα, Νομική Βιβλιοθήκη, 2007, σελ. 31-60.
στο συλλογικό τόμο: ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ, Αθήνα-Θεσσαλονίκη, εκδόσεις Σάκκουλα, 2008, Δημοσιεύματα Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής-7, σελ. 21-127.
Τιμητικός Τόμος για τα 50 χρόνια των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, εκδ. Σάκκουλα, 2015, σελ. 1063-1095
στο συλλογικό τόμο: Γ. Κρεμλής, Γ. Μπάλιας, Α. Σηφάκης (επιμ.), Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ, Αθήνα-Κομοτηνή, εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2004, σελ. 45-95.
Δίκαιο και διακυβέρνηση για μια νέα τεχνολογία
Γιώργος Μπάλιας
Οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ) είναι μια αμφιλεγόμενη καινοτομία. Από τη μια πλευρά, δημιουργεί προσδοκίες οικονομικής ανάπτυξης, αποτελεσματικής αντιμετώπισης της φτώχειας -ιδίως στον τρίτο κόσμο- και μείωσης της χημικής ρύπανσης. Από την άλλη, εγείρει σοβαρά ζητήματα σχετικά με τις επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον ή/και στην υγεία του ανθρώπου όσο και στην κοινωνία.
Η πολύπλοκη φύση των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) οδήγησε στη θέσπιση ενός εξαιρετικά σύνθετου κανονιστικού πλαισίου. Το ανά χείρας βιβλίο επικεντρώνεται στις κύριες όψεις των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ), όπως η επιστημονική αξιολόγηση του κινδύνου, η πνευματική ιδιοκτησία ή η αστική ευθύνη, επιχειρώντας ανάλυση των σχετικών ρυθμίσεων, ιδίως στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο έργο Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ) αναδεικνύονται σημαντικά ζητήματα νομιμότητας, κυρίως όσον αφορά τον τρόπο λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο της θεσπισμένης πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. Επειδή η τελευταία κινείται προς δύο αντίρροπες κατευθύνσεις, αφ΄ ενός μεν προς το εσωτερικό (κράτη μέλη), αφ΄ ετέρου δε προς το εξωτερικό (διεθνές εμπόριο), δημιουργεί προβλήματα συνάφειας και συναρμογής των εθνικών, ενωσιακών και διεθνών ρυθμίσεων.
Τα παραπάνω προβλήματα εντείνονται από το δημοκρατικό έλλειμμα διακυβέρνησης, η κάλυψη του οποίου συνιστά τη βασική προϋπόθεση για την κοινωνικά, πολιτικά και επιστημονικά υπεύθυνη αντιμετώπιση των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ).